Duidelijk perspectief voor jonge boeren

Het nieuwe stikstofakkoord biedt perspectief voor landbouwers: tot 2025 blijven alle huidige vergunningen sowieso gelden. Vanaf 1 januari 2025 kunnen nieuwe vergunningen verkregen worden als je als landbouwer kan aantonen dat jouw activiteit geen negatieve impact zal hebben op de omgeving. En tot 2030 krijg je de kans om je stallen en loodsen te renoveren om de uitstoot te verminderen.

 

"Tot 2025 zal er een grens zijn. Stoot je meer stikstof uit dan die grens, dan zal je geen nieuwe vergunning kunnen krijgen", vertelde Vlaams minister-president Jan Jambon tijdens de persconferentie van begin maart. Wil je als landbouwer een nieuw bedrijf opstarten of je huidige uitbreiden, dan zal je aanvraag vanaf 2025 worden beoordeeld. Dan wordt per aanvraag bekeken hoeveel stikstof je mag uitstoten en of dat meer mag zijn dan de afgesproken grens. Dat is al een heel pak soepeler dan de vorige maatregelen.

 

Uitstootbeperkende maatregelen

De veel besproken rode lijst blijft nog bestaan. De Vlaamse Overheid zal recente uitstootgegevens van elk landbouwbedrijf bestuderen en ter plaatse meten. Het gaat hier over piekbelasters met een bedrijf dat grenst aan een natuurgebied. Deze landbouwers krijgen tot 2030 de tijd om veranderingen aan te brengen of te sluiten. Eerder was deze periode beperkt tot 2025.

 

“Nieuwe bedrijven die op de lijst komen zullen de kans krijgen om bijkomende inspanningen te leveren om toch nog hun landbouwactiviteiten verder te zetten”, vertelde Jambon nog. Een van de mogelijkheden om de toekomst van je bedrijf te waarborgen, is het renoveren van je stallen en/of loodsen. Door duurzaam te renoveren draag je namelijk positief bij tot de emissiedoelstellingen van 2030.

 

Een stal waarbij lucht en warmte ontsnapt langs deuren en poorten, is allesbehalve bevorderend voor het klimaat. Kies je daarentegen voor geïsoleerde en luchtdichte poorten en deuren zal je je energiefactuur en het klimaat een plezier doen.

 

Renoveren is in tijden van energiecrisis sowieso een goed idee. Neem daar nog het stikstofakkoord bij en je hebt alle motivatie die je nodig hebt om snel in gang te schieten. Hoe je dat renoveren precies aanpakt? Daar kunnen we je bij LP Construct in sturen. Neem vrijblijvend contact op, of weet je al wat je nodig hebt? Vraag dan zeker je offerte aan voor een poort of deur.

De Schachelaar 6

9870 Machelen-Zulte