Landbouwsector zit op slot
Grote onzekerheden over het stikstofarrest en vergunningsstop zorgen voor onrust in de landbouwsector. Onlangs verschenen in de media twee frappante uitspraken.
De eerste kwam van Jo Brouns, Minister van Landbouw: “Er zijn twee doelen: we willen de stikstofuitstoot terugdringen en tegelijk de landbouw in Vlaanderen een toekomst geven.”
(Bron:https://vilt.be/nl/nieuws/demir-stikstofvoorstel-van-boerenbond-is-snelweg-naar-vergunningsstop)
Mooi, als we het met zijn allen kunnen waarmaken natuurlijk. De verwarring rond de huidige problematiek maakt het voor landbouwers allesbehalve makkelijk om een manier te vinden om de toekomst van hun bedrijf te waarborgen.
Ook stallenbouwers hebben het niet mals. Sinds het stikstofarrest zien zij een groeiende leegte in hun orderboek. Johan Colpaert, voorzitter van Fedagrim, de Belgische federatie van de toeleveranciers van landbouwmachines en -gebouwen, stelt het als volgt: “Als het zo doorgaat, gaat het specialisme verloren en moeten we in de toekomst stallenbouwers uit het buitenland halen.”
(Bron:https://vilt.be/nl/nieuws/stallenbouw-valt-stil-in-vlaanderen-en-kennis-dreigt-verloren-te-raken)
Net zoals LP Construct kunnen stallenbouwers echter een reële bijdrage leveren aan het stikstofprobleem. Door duurzaam te bouwen of verbouwen, werk je die emissiedoelstellingen namelijk in de hand. Een gerenoveerde stal die ook voorzien is van geïsoleerde en luchtdichte poorten en deuren kan de toekomst van een landbouwbedrijf garanderen.