Regering bereikt nieuw stikstofakkoord met minder strenge regels

Het voornaamste besluit uit het meest recente stikstofakkoord? Minder strenge regels voor boeren! Goed nieuws zo blijkt, maar wat houdt dat nu precies in?

 

Wat wisten we al?

 

Om de kwetsbare natuur in Vlaanderen te beschermen, is het noodzakelijk dat de stikstofuitstoot tegen 2030 gehalveerd wordt. Zowel landbouwers als bedrijven dienen hun stikstofuitstoot te verminderen ten opzichte van de huidige niveaus. Alleen indien hun uitstoot aanzienlijk verminderd is, komen ze nog in aanmerking voor een vergunning.

 

Wat is er veranderd?

 

Geen verplichte sluitingen

Landbouwers moeten niet meer verplicht stoppen. De zogenaamde rode lijst die zo’n veertig piekbelasters omvatte, wordt geschrapt. Deze bedrijven krijgen een nieuwe kans, maar dan moeten ze wel hun stikstofuitstoot drastisch verminderen.

 

Elke landbouwer kan nog een vergunning aanvragen

Ook de onvergunbaarheidsdrempel verdwijnt. Dat wil zeggen dat je als bedrijf nog altijd een nieuwe vergunning kan aanvragen, ook al stoot je meer dan de vastgelegde grens uit.

 

Landbouwers kunnen elkaars uitstootrechten overnemen

Vanaf januari 2025 wordt het voor landbouwers mogelijk om de uitstootrechten over te nemen van een andere landbouwer die ermee stopt. Daarmee gaat wel een gunstige passende beoordeling en een milieuonderzoek gepaard, waarin aangetoond wordt dat de vooropgestelde reductiedoelstelling hiermee niet in het gedrang komt.

 

Regels geldig tot 2030

De regering spreekt over regels die geldig zullen zijn tot 2030. Daarna willen ze een ander stikstofbeleid hanteren. Daarvoor rekenen ze op een wetenschappelijke studie die tegen dan uitgevoerd moet zijn.

 

Wat blijft hetzelfde?

Strenger voor landbouw

De normen voor de landbouw blijven wel nog steeds strenger dan voor de industrie.

 

Renoveer nu je poort en ga voor levenslange kwaliteit

De uitstoot van je bedrijf verminderen vraagt absoluut een grote investering. Je boerderij renoveren kan al door de staldeur of poort van je loods te vervangen. Ga voor een poort die isolerend werkt én ook nog eens gemakkelijk is in gebruik. Neem vandaag nog contact met ons op.

De Schachelaar 6

9870 Machelen-Zulte